fredag 25 februari 2011

Kal P Dal

Karl Ljunggren föddes 28:e januari 1949 och växte upp i Arlöv utanför Malmö. Hans pappa jobbade vid SJ och de bodde i en tjänstebostad vid järnvägen, det var kanske därför som låten SJ senare spelades in på första plattan. Vid tio års ålder fick han en gitarr. Han började ta lektioner men hoppade snart av, eftersom han ville spela mer pop & rock'n'roll än vad läraren tyckte. När han blev lite äldre, skaffade han sig en moped, utav typen cykel med påhängsmotor, och på grund av denna trampmoped började han kallas för Kalle med pedalerna, vilket senare blev Kalle Pedal.
Scendebuten klarades av i slutet av 60-talet på Akademiska Föreningen i Lund. Han var många gånger uppe på scenen med sin gitarr och lekte pausfågel mellan de "riktiga" artisterna. En som imponerades mycket av Kalle var Peps Persson, som så småningom lyckades övertyga sitt skivbolag Sonet att spela in en platta med Kal P Dal & Pågarna. Plattan, "Till Mossan", blev en jätte-succé och under två års tid tillhörde bandet de riktigt stora artisterna i Sverige. Men karriären dalade sedan, och efter 4:e plattan, "Svarta Fåret", som väl var mer av en soloplatta än en platta med Pågarna, lades musiker-yrket lite på is.
Kalle debuterade som skådis i Marie-Louise De Geer-Bergenstråhles film "Barnförbjudet" från 1980, och senare blev han även känd som discjockey i "Radiopedalen" som sändes i Malmös närradio.
1983 var det dags för comeback, ett delvis nytt Pågarna åkte ut på vägarna och plattan "Ente Nu Igen" släpptes. Men den 18:e januari 85 drabbades Kal P Dal av en hjärnblödning och avled.

REST IN PEACE

7 kommentarer:

  1. Man kunde faktiskt bli lite sår i öronen av för mycket Kal P Dal.

    SvaraRadera
  2. Bra med lite fakta om inläggen.

    SvaraRadera
  3. Måste bara tillägga, att då jag skrev och samtidigt lyssnade på Kal P Dal blev jag en aning nostalgisk, fick rent av en tår i ögonvrån då jag tänkte på svunnen ungdom.
    Snyft

    SvaraRadera
  4. Fantastiska fakta !!! Underbart !!! Magnifiko !!!

    SvaraRadera
  5. Måste säga att jag känner mig stolt över att vara kusin med Flickpappan. När han lägger upp så fina inlägg om Kal P Dal måste han krönas till konung! En annan förebild är kanske Lemmy Kilmister? Minns jag inte fel har det snurrats otaliga varv av just denna legend i diverse skivspelare hos Flickpappan.

    SvaraRadera
  6. Ja, nu tillhör ungdomen en svunnen tid.

    SvaraRadera
  7. Välkommen kusin Jöns, i din kommentar finns ett antal framtida inlägg, tex Lemmy, Legend, Jöns Olofsson m.fl.

    SvaraRadera