onsdag 23 februari 2011

Fakta om alkohol

Jag har tidigare utlovat lite information om sprit/alkohol och efter dagens inlägg kommer här ett, det är på sin plats, tycker jag.
Etanol, även kallat etylalkohol, i dagligt tal alkohol, kemisk formel C2H5OH, är en alkohol, som genom att den har så kort kolkedja har en för alkoholer jämförelsevis hög vattenlöslighet. Alla alkoholer har en viss giftverkan, men etanol är den minst giftiga av de envärda alkoholerna, och kan i utspädd form och i tillräckligt små doser förtäras utan allvarliga men. Etanol utgör den rusframkallande komponenten i drycker som öl, vin och sprit.
Framställning sker oftast genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter såsom sockerör, maja och spannmål. Viss teknisk sprit för industriellt bruk kan vara gjord av petroleum. Bioetanol kallas av några tillverkare den etanol som är framställd av biomassa.
Etanol bör inte förväxlas med metanol (träsprit) som i små doser leder till blindhet med mera, och i högre doser till döden.
Etanol omvandlas i kroppen av enzymet alkoholdehydrogenas till acetaldehyd som bryts ner av enzymet acet­aldehyd­dehydrogenas (ALDH) till ättiksyra. Den specifika energin (energivärdet) för etanol är 29 kj/g (7 kcal/g) vilket kan jämföras med kolhydraternas och proteinernas 17 kJ/g (4,1 kcal/g) och fettets 38 kJ/g (9 kcal/g).

4 kommentarer:

  1. Som gammal processtekniker känns det helt underbart att få läsa lite rena fakta om alkoholen och inte en massa dravel som någon förvirrad psykoterapeut lullat ihop med sina pundarkompisar över en tripp LSD vid lägerelden !!! ;)

    SvaraRadera
  2. Det är viktigt att känna till det här med alkohol, det är ju trots allt något som man nyttjar regelbundet.

    SvaraRadera
  3. Mycket bra fakta, underberg lyder inte under denna fakta ruta elle

    SvaraRadera
  4. Underberg är en annan sorts dryck, livets dryck.

    SvaraRadera