tisdag 8 mars 2011

Vårkänslor 3



Denna bild är tillägnad asfaltsbarnet Ubbe, njut av den.

Maskroser i asfalt.


17 kommentarer:

  1. vackert :)

    "Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast att jag vet de kallas ogräs och bör rotas ut.
    Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i asfalten när sommar'n är slut"...

    SvaraRadera
  2. En asfaltering kan aldrig bli bättre än dess förarbete... Troligen är denna gata anlagd av en mindre seriös firma, det finns ju sådana också! ;)

    Maskrossläktet (Taraxacum) är fleråriga örter inom familjen korgblommiga växter. De har pålrot och runda ihåliga stjälkar med endast en blomkorg på varje stjälk. Bladen sitter i en rosett. Holkfjällen sitter i två kransar. Den inre med fjällen uppåtstående och den yttre något kortare och ofta nedböjda fjäll. I Norden innehåller släktet Taraxacum mer än 900 apomiktiska småarter indelade i 14 sektioner.

    Det går också att framställa en hyffsat stark alkoholdryck av denna "solblomma" !

    SvaraRadera
  3. Ubbe: vänligen förklara för mig vad som menas med korgblommiga..... det var väl det jag visste.....DU vet inte.... jag däremot är florist oxå!!

    Nillan Pe: Du är en fiktig filosof....

    Själv säger jag: det gäller att känna av strömningarna hela tiden..... att ha testiklarna ute alltid......

    SvaraRadera
  4. Ubbe: vänligen förklara för mig vad som menas med korgblommiga..... det var väl det jag visste.....DU vet inte.... jag däremot är florist oxå!!

    Nillan Pe: Du är en fiktig filosof....

    Själv säger jag: det gäller att känna av strömningarna hela tiden..... att ha testiklarna ute alltid......

    SvaraRadera
  5. Frau- tydligen måste man förklara sig också, eftersom jag lever tillsammans med Tess (vänligen läs om henne i denna blogg) är det i stort sett omöjligt för mig att inte veta mycket om mycket i vår fauna!!!
    Förklaring till Frau:

    Vägtisteln (Cirsium vulgare) är typisk för korgblommiga växter och lätt att studera. Det nålbeväpnade, stickande lilla klot, varur de purpurröda blommorna skjuter ut är, såsom var och en själv kan övertyga sig om, inte en enstaka blomma utan, som Linné uttryckte det, en sammansatt blomma, eller tydligare uttryckt: en tät blomställning som liknar en blomma. Det är den blomställningen som kallas blomkorg. En stor mängd blommor är här tätt sammanpackade inom ett skyddande, skålformigt eller bägarlikt hölje av talrika, smala blad, som är stödblad eller skyddsblad. De utgör blomkorgens holk. Som anpassning till trängseln i denna täta sammanslutning har varje enskild blomma genomgått vissa förändringar: Blomfodret har krympt och bildar endast en krans av fina hår som dock vid fruktmognaden får en betydande storlek tillsammans med en viktig uppgift vid fröspridningen. Själva blomkronan är mycket lång och smal för att nå upp ur den djupa holken.

    SvaraRadera
  6. Frau-Lättare uttryckt;
    När blombladen i fröställningen tillsammans bildar blomman ser detta ut som en korg (för floristet och biologer) och då kallas detta blomkorg!
    Mvh Ubbe

    SvaraRadera
  7. Frau- korgblommiga = då själva blomman ser ut som en korg!!!
    Mvh Ubbe

    SvaraRadera
  8. Vidare skulle jag också vilja berätta om vår fält-tripp under grundskolans glada dagar. Vi fick inte gå ombord bussen förrän vi plockat och identifierat blad från tio olika lövträd. Det blev en lång dag... Denna biologilärarinna utdelade också min första "kvarsittning" efter en hetsk pratstund då min mun råkade kalla henne för "stazikärring"!!! Hon hade en åsikt vi ej delade om hur man skulle tatuera sin egen genkod på kroppen, fullt synlig och därigenom minska risken för som uttryckte sig "defekta barn"!!!
    Tro mig biologi kan vara intressant och händelsefullt!
    Har för mig att jag bara fick en 2:à av denne snälla tanten!!

    SvaraRadera
  9. Verkar som om Frau und Ubbe har en dialog om blommer och bin, tror inte att jag beblandar mig.

    SvaraRadera
  10. Oh Cerxes du mäktiga metallkonstnär, varen mig behjälplig, ty quinnan FlickPappan delar sovplats med är taskig mot oss som råkar vara något yngre!

    SvaraRadera
  11. Cerxes ska till Globen och se genrepet.

    SvaraRadera
  12. Rider han dit på sin mäktiga metallhäst månne?

    SvaraRadera
  13. Ubbe: nej han tog Katinka...

    SvaraRadera
  14. Ubbe: Det räcker inte med att copy - paste när det gäller kunskap och särskillt inte då man påstår saker. Bevisbördan ligger, enligt grundläggande processrättsliga principer på den som påstår (förutom om det är SKV som påstår - då är det omvänd bevisbörda). Jag är inte bara florist - jag är jurist också.

    SvaraRadera
  15. Mig veterligen är man icke skyldig förrän motsatsen bevisats. Och för att kunna bevisa något måste någon vara skyldig till något, mig veterligen har jag icke besudlat mig med något straffbart! Elle? :)

    SvaraRadera
  16. Men det är ju vackra "blommor" på bilden, från eget album? Elle?

    SvaraRadera
  17. Som sagt Ubbe och Frau för en dialog på det högre planet om en bild på asfalt och maskroser.

    SvaraRadera