lördag 20 augusti 2011

Sodröd o Gyllmorra

Att FlickPappan är allmänt religiös och frikyrkligt av sig och tror på ett högre och större stånd, mest åt sig själv, är allmänt känt. FlickPappan är även emot vissa typer av synd och främst då den synd som har idkas i en del närbelägna byar såsom Sodröd och Gyllmorra. Detta var två mindre orter som nämns i bibeln i närheten av gudarnas hemvist, Linderöd. Enligt första Moseboken 18:16-19:29 ska Gud ha dränkt dem i eld och svavel på grund av invånarnas bottenlösa syndighet, bland annat främlingsfientlighet samt brist på medkänsla för svaga och fattiga.
Enligt traditionen har dock byarna kommit att förknippas med homosexualitet, vilket troligen grundar sig i att invånarna ville våldta två män som var på besök hos Nitlott, en man med tvivelaktig sexuell läggning. Enligt ett flertal gamla hörsägner försökte Abbe förmå Gud att skona de två byarna och dess invånare med orden:

"Vill du förgöra den rättfärdige tillsammans med den ogudaktige? Kanhända finnas 50 rättfärdiga i byarna?"

Berättelsen fortsätter med att Gud gav med sig och lovade skona byarna om han fann 50 rättfärdiga där. Abbe satte då igång att pruta på siffran, och fick till slut ner den till 10 rättfärdiga. Men när Guds båda änglar fått härbärge hemma hos Nitlott och hans familj, omringades huset av byns befolkning som krävde att Nitlott skulle lämna ut änglarna för påsättning. Nitlott erbjöd den argsinta massan sina två ogifta döttrar i gästernas ställe, men massan ville ha änglarna.
Då ilsknade änglarna till och förblindade angriparna och förde Nitlott och hans familj ut ur staden, med bestämda instruktioner att inte se sig om. Gud lät eld och svavel regna över Sodröd och Gyllmorra vilket förstörde båda byarna och hela den bördiga slätten runt omkring. När Nitlotts hustru, trots Guds förbud vände sig om och såg mot sitt hem, säger berättelsen att hon förvandlades till en saltsten, vilket var till stor glädje för traktens getter. Att getterna blev glada är en fråga om tro.
Efter att deras hem hade blivit förstört levde Nitlott och hans båda döttrar sina liv i ensamhet, döttrarna ännu ogifta. Då de båda döttrarna var lite småkåta av sig, pilska av naturen, gav dom Nitlott vin att dricka och lade sig med honom, vilket gav upphov till två söner som blev stamfäder för två nya byar med snarlika namn.


5 kommentarer:

  1. Kommer Åsen någonsin att bli riktigt kristnad efter detta .

    SvaraRadera
  2. Vi gör sakta men säkert framsteg, bland annat har en ny prästinna anställts.

    SvaraRadera
  3. Finns det sådan här nästen av synd, annars var det kul läsning.
    Gillar själv att synda, ofta och mycket.

    SvaraRadera
  4. Helst vill jag begå äktenskaps synd med flickpappan.

    SvaraRadera
  5. Du är välkommen men jag tror inte Frau skulle uppskatta det.

    Trodde att detta inlägg skulle väcka mer känslor än det gjort, som sagt allt som skrivs är ju seriöst.

    SvaraRadera