söndag 28 augusti 2011

Moseboken igen

Syndabocken är en symbol för utplånande av människors synder. Genom en ritual fördes folkets synder symboliskt över till ett djur eller för den delen en människa som sedan antingen offrades eller drevs bort.
I bibeln, 3:e Moseboken 16:1-10, finns berättelser om syndabockar. T.ex. tillämpades en ritual med en mänsklig syndabock, då en funktionshindrad, tiggare eller kriminell gavs skulden för sjukdom, svält eller invasioner och drevs ut ur samhället. Vissa menar att syndabocken dödades, men många menar att de tidigaste bevisen endast visar att syndabocken stenades, fick stryk och drevs ut från samhället.
Här i gudarnas hemvist på 2000-talet finns samma problem, dock av den arten att ett litet fåtal försöker få andra fullt friska personer till att framstå som syndabock. Låt oss ta hjälp av Kenta Kulspruta, denna m.ö.p, att rensa ut på åsen och fördriva de riktiga syndabockarna, dvs. alla vid namn Pierre eller Jean-Pierre, smurfbögar, wannabes, imbecilla, arbetslösa, svagsinta etc. etc. etc. Hade vi gett Kenta Kulspruta fria händer hade han, om hans beskrivning av sig själv är rättvis, rensat ut åsen på mindre än en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar