måndag 28 november 2011

Neger

Att använda ordet "neger" anses av vissa olämpligt. Men när vi ändå är inne på musik-genrer och har skrivit en del om hip-hop så går det inte att förneka att många som göra denna typen av musik är just "negrer". Jag tycker det är synd att detta ord har en så negativt laddad innebörd och anpassar mig därför genom att skriva mörkhyad vilket är mer politiskt korrekt.

Förr i tiden var det dock betydligt mer vanligt att begagna ordet neger. Särskilt i byar där "tiden står still" var och är det fortfarande mycket vanligt. När jag och Bo Zoo en gång var ute och körde som barn tvärnitade Bo Zoo plötsligt bilen och utbrast: "Titta Daniel, en neger." Och det som visade sig genom vindrutan var Skurups första mörkhyade invånare, något som folk förundrades över på den tiden.

Dagens bild kommer ifrån dokumentären "Plötsligt i Vinslöv" som för övrigt är mycket sevärd. Den avhandlar det dagliga livet för ett antal invånare i den lilla orten Vinslöv mellan Hässleholm och Kristianstad. Holger lyssnar uppenbarligen på musik som framförs av en mörkhyad man.

/LD

2 kommentarer:

  1. Rune tycker att ovan person är en riktig hjälte
    Rune har varit i vinslöv och ätit en holger måltid

    SvaraRadera
  2. Har aldrig testat en neger och tänker inte göra det heller
    hihi

    SvaraRadera