onsdag 14 september 2011

Fjortis

I min ungdom var fjortis en benämning på en person som var 14 år, främst då tjejer. Dessa fjortisar ville inget annat än att bli 15 år. Fjortisar hängde ofta med lite äldre och tuffare killar och för den delen även tjejer, det går att likna dem vid nutidens wannabes. Litegrann som de wannabes som vill hänga med Linderöds kändiselit. En fjortis var bra att ha tillhands då ingen annan såg på.
Nu för tiden är fjortis ett begrepp eller snarare en stil som man kan vara, oavsett ålder, även om de flesta fortfarande är i tonåren. En viss mognad brukar inträda då man passerar 20-årsstrecket.
Vad kännetecknar då en fjortis i dagens samhälle, en fjortis är en person som visar upp ett ytligt och omoget beteende, är typiskt utseende och modemedveten, inget fel i det, det är FlickPappan också. Fjortisar förknippas ofta med sprit, i viss mån droger samt ett hårt festande. Fjortiskillar använder mycket hårvax och fjortistjejer färgar ofta sitt hår blont samt använder extremt mycket smink. Fjortistjejer väcker ofta uppmärksamhet genom att klä sig utmanande. Fjortisar i dagens samhälle uppvisar/har en intelligens som ligger klart under medelsnittet, ibland kan man undra om det överhuvudtaget finns något innanför pannbenet. Det krävs ca 65 i IQ för att självständigt kunna öppna en dörr.
En fjortis i dagens samhälle har inte med ålder att göra, utan är en barnslig, sinnesslö, stereotyp person med liten självkänsla och fullständigt omedveten om sociala frågor.
Deras intresse för mode och utseende är dock ett plus.

En typisk fjortis som dock är 21 år.

"En fjortis är som ett par tofflor, skitsköna att sätta på, men inget man går runt på stan med."

2 kommentarer:

  1. Håller med, på min tid så var en fjortis en fjortis som inget hellre ville bli femton år.
    Det var jag i alla fall, första gången om du kommer ihåg.

    SvaraRadera
  2. Fjorton år blir man ju en gång, dvs. första gången.

    SvaraRadera