fredag 24 juni 2011

Dagens dag

Under FlickPappans ungdom förekom i Sverige soldyrkan. Vissa av de danser och riter som tros ha ägnats åt att fira solen finns bevarade på svartvita foton. Exakt hur firandet av sommarsolståndet gick till finns det få källor om, (många har dött eller blivit köpta) men det troliga är att det varit i form av offerfester i fruktsamhetens tecken, på många sätt motsvarande första maj-firandet (inte 1-majtåg då) i andra västeuropeiska länder.
Dock är uppgifterna om förekomsten av midsommarblot ”sporadiska och tveksamma”. De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden är de isländska kungasagorna från 1200-talet. Där skrivs det om FlickPappan och står att läsa:

”Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk och midsommar.”

Den kristna kyrkan knöt på 300-talet tidpunkten för midsommarfesten till den helige Johannes döparens dag den 24 juni, Johannes föddes enligt Lukasevangeliet sex månader före Jesus och firas därför sex månader före jul. Om detta råder det dock delade meningar mellan FlickPappan och Gud.

4 kommentarer:

  1. Nu har dagen varit, dagen och kvällen tillbringades på Anns Kulle, med en hel del hedniska riter, utklädd julgran mm.
    Vissa delar av eliten var på plats, andra var upptagna på annat håll.
    Vi som var med hade i alla fall trevligt, även andra generationen verkade till att ha skoj.

    SvaraRadera
  2. Jag var själv på en väldigt bra fest, mycket sill och vin.

    SvaraRadera
  3. Även en hel del hedniska riter utfördes.

    SvaraRadera
  4. Sill och nubbe ska det vara.

    Utförde ni också vissa typer av krigsdans runt förklädd julgran.

    SvaraRadera