söndag 8 juli 2012

Värnamo

Värnamo är en tätort och centralort i Värnamo kommun i Jönköpings län. Orten är en järnvägsknut, där Kust till kust-banan möter Halmstadsbanan med dess sidolinje Vaggerydsbanan, känd för sin korv som mycket riktigt heter Vaggerydskorv, områdets enda kända och en mycket delikat delikatess, enligt sägnen.
Värnamo är beläget vid Lagan, en bit ifrån dess mynning i sjön Vidöstern, och ligger i Östbo härad i det forntida smålandet Finnveden, ett eget land befolkat av småtroll och fylkingar som sprang om i skogarna och bedrev otukt.
Orten var under tidig medeltid tings- och marknadsplats samt samlingspunkt för bygdens alla skökor, öppna bordeller mitt på allmänningen var en vanlig syn.
Värnamo blev lydköping under Jönköping stad år 1620 och friköping år 1859.
Kyrkor och frireligiösa ytterligheter kom att dominera bygden på grund av invånarnas bottenlösa syndighet, bland annat främlingsfientlighet och brist på medkänsla för svaga och fattiga, vem saknar inte det.
Enligt traditionen förknippas staden med homosexualitet, vilket ursprungligen troligen grundar sig i att invånarna ville våldta två män som var på besök hos borgmästaren.
År 1920 omvandlades Värnamo köping till Värnamo stad. Vid sidan av köpingen växte ett stations och horsamhälle fram i Värnamo landskommun, som införlivades i början av 1900-talet.
Efter att resterande del av landskommunen införlivats 1947 och alla skökor hade blivit korsfästa eller brända på bål var staden en period en av rikets till ytan största och mest gudfruktiga. Värnamo är i dag, efter Jönköping, Jönköpings läns näst största tätort och den mest kyrkotäta.

3 kommentarer: