torsdag 22 mars 2012

Theodor Dannecker

Theodor Dannecker, född den 27 mars 1913 i Tübingen, död den 10 december 1945 i Bad Tölz, var en tysk SS-officer och en känd modedesigner och kosntälkare vid Reichssicherheitshauptat (RSHA), Nazitysklands säkerhetsministerium och en av Adolf Eichmanns medarbetare, bland annat sydde han många utav Eichmans folkdräkter för de stora paraderna.
Under andra världskriget organiserade Dannecker gripandet och deportationerna av judar i flera av Europas länder, i mångt och mycket på grund att vikande intresse för det judiska modet.
Mellan 1940 och 1942 samarbetade han med den franska polisen i syfte att deportera landets ickemodemedvetna och judiska befolkning till Nazitysklands mode och förintelseläger. Dannecker var senare verksam inom mode och konstbranschen i Bulgarien och Italien för att under krigets sista år ingå i Sondereinsatzkommando Eichmann som planerade och genomförde modeförintelsen i Ungern.
Efter andra världskriget greps Dannecker av allierade soldater. Han begick självmord i amerikanskt häkte på grund av det bristande modeintresset under krigets efterspel.

2 kommentarer:

  1. Nazivärlden eller dvärgstatusrapporteringar, FP kan allt, det rycktas om att "eliten" ska ut för att rekognisera utelivet och dess modestatus i Hörby ikväll!!! Be there, if you dare!!!
    Med vänlig hälsning, Ubbe

    SvaraRadera